CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thursday, April 30, 2009

The Peak of Physical Education : Pendidikan Luar



Wuuuu...cam nak nangis je rase bile dah dapat abeskan Pendidikan Luar (PL) nie dengan jayenye... huhuhu.... Tapi aku sangat bangge jadi orang PJ sebab aku dah lepas ujian PL nie... Opsyen2 lain memang ade gak PL kot,tapi xdekla challenging macam orang PJ nye PL... PL nie kire macam kemuncak dalam PJ arr... semua aspek JERIS teruji dalam program PL nie... Jasmani memang xdapat dinafikan arr, sampai 3 4 hari lepas PL pun still ade sakit2 badan g... Emosinye memang sangat teruji arr bile tengah banyak keje ditambah lagi dengan nak melayan kerenah 18 orang kawan yg lain,tension gak doww... Hmmm,bawah nie antara peristiwa2 penting, orang2 penting dan ape2 yang penting yang aku xkan lupe dalam program PENDIDIKAN LUAR PJ SEM 3 2009 nie :-

  • 1st of all, kengkawan kelas aku adalah saaaaangat supportive dan saling menjaga perasaaan antara satu sama lain dari sebelum PL saaaaampai dah simpan balik barang2 PL dalam stor... Even yang panas baran pun pandai cntrol perasaan mase kat pulau tu...u are real gentleman,fren... Hairy (Pengerusi PL) pun sangat bagus! Dia pandai organise team dengan baik... walaupun situasi mendesak, die xtunjuk sangat marahnye, dan segala arahan diberi dengan lembut so dat anak2 buah xterase tertekan sangat... Oleh sebab semua orang amek peranan masing2 jage setiap hati kengkawan, maka xdek sedikit pun pergaduhan berlaku kat pulau walaupun setiap mase adelah sangat tegang dan tension bg setiap orang. Aku respect betul arr part tu! Aku rase kalau orang lain, stakat btumbuk2 2 3 round tu confirm ah! Big hand 4 u all,my classmates!! aku respect gile ah kat korang...!
  • Hmmm..pasal tapak perkhemahan.... Mase mule2 smpai n En. Hisyam tnjukkan tempat utk kitorang "berkampung" 6 hari 5 malam tu, aku tgamam gile ah! Serius, xnampak rupe macam kitorang leh dirikan even 1 khemah pon! Huh!! Pokok rapat2, kat tanahnye penuh dengan daun2... Tapi lepas bincang betul2, kitorang bahagikan beberape kumpulan untuk settlekan tapak untuk dirikan khemah, n tapak utk dirikan khemah agung! Pas dak botak semua tempat tu,aku memang bangge gile ahh!! tempat yang awalnye hutan belantare dah ready utk dijadikan tapak perkhemahan! memang sangat berbeza ah kalau amek gmbar tmpat tu sebelum dan selepasnye!!
  • Pasal Gadjet plak...kengkawan kelas aku, korang memang mantap ahh!! aku cam nak nangis jek bile semue gadjet2 dah siap... sebab aku xpcaye kite semua leh bersatu padu utk buat gadjet2 gempak gile mcm tu!! bagi aku, gadjet yg kite semua buat memang harus dapat pujian 100%!! jgn caye cakap Shaman King tu sebab die tu xkan penah puji kite pon! kalau kite bine istane emas lam utan tu pon adeee je die nak kutuk kang!=D Geng yang buat meja makan ngan dapur, tepukan gemuruh utk korang sebab dua2 gadjet tu memang sangat9x kukuh!! Macam perabot kat umah la dowwww! Rak beg laaagi gempaq!! 3 tingkat siottt! tengok arr sape yang buat! hehehe...=) Weh,yang aku perasan sangat kat PL nie... Faezi rajin kan! btol x kengkawan? memang bagus ah Faezi!! clap,clap! Even name ko always naik kat HEP coz ponteng kuliah, tp mase kat PL nie ko memang perform ah! Haaa, pas PL nie jgn nak ponteng2 lagi plak dah kene puji neh! =D
  • Aktiviti mase PL.... kayak, abseiling, snokerling, orienteering, tu sume biase jek bagi aku...ade ke xdek ke aktiviti tu kat PL same jek! hehehe... yang teruk sket time nak siapkan gadjet arr... Hey kengkawan, aku rase pengurusan mase kite utk siapkan gadjet adalah sangat baik arr... wpun sehari tu dapat tido paling lame 3 jam je, tp still dapat siapkan gadjet dalam mase yang ditetapkan kan? n pas pemantau dah bg markah kat semua gadjet, memang dapat rehat kaw2 nye kan!=) Upsss,ade 1 lg aktiviti yg xdilupe...luar biase aktiviti neh! SOLO CAMPING beb! pembace blog yang xbersame ngan kitorang jalani PL nie, solo camping nie adalah 1 aktiviti di mane pada 1 malam anda diletakkan sorang2 di stesen dalam hutan berbekalkan 3 batang mancis, lilin separuh, mestin utk memasak, ponco utk wat kemah, beras sikit, telur sebijik, minyak, n serbuk teh.. pandai2 la korang nak masak cemane, buat unggun api cemane, nak buat kemah bentuk ape,bla bla bla....kol 9 masuk utan, pagi besok baru lect datang amek... Bagi aku, aktiviti camnie lebih kepada bagaimana kite menghadapi ketakutan arr.. sape xtakot beb dok lam utan tengah2 malam tu sensorang...sebab kalau nak kire dari segi survivor, ape kejadahnye siap leh buat air teh lagi! hehehehe...=D kat dalam utan tu, i have my own way on how to face my fear!=) Dak poji, 3 bulan sebelum PL aku dah dengar ang cuak gile nak solo camp neh! hahaha... skang dah abes PL dah, ang xpayah arr nak repeat2 PL lagi...u have done well on your solo camping! Gimme 5! hehehe....
  • Kenangan manis banyak dowww...aku nak cakap setiap saat kat pulau tu bersame2 classmates aku adalah kenangan manis dalam hidup aku... saaaaangat manis! tido same2 kat khemah agung ramai2...laki,pompuan... uit,korang ingat x hari last yg kite terbangun lmbat tu... dengar kate secare xsengaje semua yang tido kat ctu membentuk formasi berbentuk bulatan!! hahaha...adela maknenye tu...=) x dilupa jugak,peristiwe kene kejar anjing beramai2 kat tepi pantai! hahaha... aku msti akn tsenyum sorang2 bile ingat balik kjadian tu... best kan ramai2 kene kejar anjing! lari sambil tgelak je, xdek rase takot pun! =D tapi masing2 dah macam Hussein Bolt kot mase tu! hahaha...=D Emmm,bahase2 baru kat pulau xpayah cite arr... sampai Shaman King pun ade gak bahase yg tsendiri! hahaha... semua cakap dah macam orang asli daaaa (termasuk aku gak!!)....lawak btol arr korang!=) Badan dah jadi macam tarzan tu slumber je la kan... name pon dok lam hutan, xkan nak wangi2 plak, bukan ade makwe pakwe pon kan! stakat classmates aku sume nie aku dah anggap mcm adik beradik je semua... mase nie la kite jadi makin akrab,kan kengkawan....
  • Perkara-perkara yang xsepatutnya berlaku kat PL.... Syuk aku nak cakap mule2 skali... u should'nt behave like dat!! aku cakap nie ats dasar kengkawan laa ye... jangan mberontak depan lect la wei.. just think positive... aku xsuke ape yg ko buat malam tu... aku nie bukannye xgeram kat Shaman King tu,tp aku fkir rasional gak...so akibatnye ko BUATLA SOLO CAMPING LAGI SEKALI....=p! hahaha... lagi 1, Zai si AJK makanan.... aku rase zai xurus bab makanan dengan baik laaa... akibatnye banyak lebihan2 makanan... bukan lebih skit,tapi banyak sangat beb... dan ade bahan mentah yang dah busuk n sebagainye...aku rase zai jadi AJK makanan memang kantoi arrr... kitorang dah pcaye kat zai, but u did not perform well as AJK makanan... lagipun bukan orang pilih zai jadi AJK makanan kan, zai sndiri yang offer diri,ryte... hmmmm... tu baru bab AJK... bab sosial mase kat PL plak, ramai cakap zai nie BOSSY... always ask people to do dis and dat! Sedar2lah ye Zai...telinga aku dapat rungutan yg same je dr sume orang,dats y aku tulis kat cnie...
Huh,bjaye gak aku tulis blog pasal PL nie... susah wooo... bnyak sangat memori mase kat pulau tu, kalau nak diikotkan 2 hari 2 malam tulis xabes tau! Nie pon kire panjang dah nie walaupun telah 3 4 kali dicompresskan!=)
To all my classmates, a big applause 4 all of u coz dapat abeskoan program Pendidikan Luar nie dengan jayanye... aku nak mintak maaf banyak2 kalau ade perbuatan dan kata2 aku yang menyinggung korang mase kite same2 kat pulau tu... i love u all my frenss...

15 comments:

niesa said...

gambo xde ke king azray.
lagi syok kot terselit skit2 gambo.
;p

Joseph said...

aku x pernah rasa PL..
mcm mana dengan aku nanti agaknya..
ataupun aku takkan sempat merasa..

Azray said...

aik...budak2 cohort 1 dulu ade jek PL...korang dah nak abes sem nie,cam xdek je! =) tp xpe,koang nye PL aku rase siap tido kat chalet ar Din.. serius!

Jalak Lenteng said...

bosh....tahniah ar tuk bebudak korg..aku respect...aku membayangkan budak2 aku yang pegi..hahaha..abesla...abes awal aku rase....sume bertakik parang sesama sendiri..last2 khemah pun x nek..hahaha..aku klu bleh nk elakkan la pegi....x daye aku g reramai..poning palo den...dah la mabuk laut siap...hahaha..

mohd hairy said...

thanx to all my classmate!! love u all

QaYYum MieJiFans said...

aku suka part kena kejar anjing aku berada sebelah king azray....

QaYYum MieJiFans said...
This comment has been removed by the author.
Azray said...

gambar sudah tarokkk!!
meh tengok blog aku lg skali! hehehe...
aikk,ade orang yg dlete comment die?? ade ape yg xkene ke? komen je arrr... xdek hal maaa...

nieza said...

waa............!
best sngt2 kmu PL..
huhu...
PL aku stakat pra jak..
skng da xda..
huhu
jeles ni...

susu dan biskut... said...

Dah jumpa lagi sorang! Padanlah kau tau pasal aku eh? Heheh.

Selamat belogging!

m.e.y.l.o.w said...

g jauh2 watpe...jemur baju kat ampaian pn da kira pendidikan luar bilik..amali,praktikal sume ade! awwww

Azray said...

melow nie aku hanta gi solo camping kang baru tawuuu!! =p!

Anonymous said...

azraai..ang mmg pndai bt ayat la!!!!tp xpe,2 nk tnjukkn keterujaan ang..hahaha PL mmg besh bl dgn clssmate kte!!!!!kn azraai??haha PL YG BESH!!!

Azray said...

Lihat tu pembace blog sekalian, sorang lagi classmate aku yg meluahkan perasaan gembiranya dapat melalui PL bersama2! Haaaa...lembaga yg bagi komen kat atas nie Ain namenye... gurl palig "kiut" kot lam kelas aku...sebab dah xdek orang lg kecik drp die dah! hehehe..
tapi die ni badan je kecik,hati die kuat+kental dowww...maybe sebab die orang felda kot! ;-)
Thanks Ain...=)

Anonymous said...

woi azraai...ang lg skali dgn slumber mgintroduce n mmpublickn name aku..waaaaa...tensen dow..haha