CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Wednesday, June 10, 2009

Film Review : Jangan pandang Belakang Congkak


Cuti semester nie sempat lagi aku ke panggung sehhh...=) Haaa,nie untuk membuktikan xdek diskriminasi filem dalam blog aku nie! Filem Luar dan Filem Malaysia aku treat same jek! tapi memandangkan perbezaan kualiti filem antarabangsa ngan filem tempatan agak ketara, so faham2 la kan nape xbanyak filem tempatan aku review... hehehe... Filem nie pon aku g tengok sebab nak ade fun time ngan family aku... asyik kejeeee je,xsempat nak gather 1 family pon.. so sesuai gak arr filem nie kuwa time semester break nie... aku tau kalau bawak mak ngan ayah aku tengok cite nie boleh arr dorang layan ketawe,sejukkk hati aku tengok satu family happy2...

Filem komedi seram nie sangat sesuai ditonton oleh seisi keluarga sebab banyak unsur2 komedi diselitkan walaupun tengok kat hantu die boleh tahan seram gak arr.. Dilakonkan kat Gua Kelam,Perlis... memang suasana kampung tu ade arr... Pelakon plak Lan Pet2, Cat Reffedge, n Sam,muke baru dalam dunia perfileman... Gabungan ketiga-tiga pelakon nie sangat mencuit hati penonton dengan lawak yang bersahaja tetapi penuh makna...=)

Cerita bermula apabila seorang tua yang susah untuk mati cuba dijampi serapah oleh dua tiga bomoh yang handal dek kerana ilmu orang tua tu terlalu tinggi. Dipercayai, orang tua tu ade "bela", tu sebab payah sangat nak mati tu... Lepas kematian org tua tu, 3 orang anak muda dari bandar dapat telegram mengarahkan mereka datang kat kampung nie dan menetap kat rumah milik orang tua tadi tu... Pesan orang tua tu, dorang bertiga tu adalah cucunya. Untuk mewarisi peninggalan atuknye nie, dorang kene tinggal kat umah tu selame 3 hari 3 malam dengan syarat tidak mnyentuh sebarang bende yang ade kat dalam umah tu...

Hmmm,kacang je kan syarat tuh!! Tapi...dengan secara xsengajenye, dorang bertiga nie dah terjatuhkan sebuah congkak usang lantas terPANDANG BELAKANG CONGKAK tersebut! Belakangnye ade tulisan yang susah difahami dan bersinar memancar kearah dorang bertiga nie... Mula dari saat tu, keadaan di kampung yang selama nie aman bertukar jadi huru-hara. Kejadian yang xpenah terjadi jadi menjadi2!! hahaha...ayat cam pening!
Anak dare kena rogol, ayam kene makan, dan duit kene curik! Nie xdek keje makhluk laen,mesti keje Orang Minyak, Hantu Raye, ngan Toyol!

3 pemuda dari bandar yang tibe2 ade kat kampung tu.....+ 3 kejadian pelik yang xpernah berlaku tibe2 berlaku dalam tempoh 1 malam jek!! Hmmm...ade perkaitan x arr?? Haaa...nak merungkaikan persoalan tu, silalah ke panggung berhampiran tonton filem neh!! Errr,tapi ending die mcm abes camtu jek! xpaham aihh aku!! Grrr....=))

10 comments:

Jalak Lenteng said...

aku mmg teringin benar nk g tgk cite ni..de lisa suriahani siot...skang aku tgk cbuk mlayan 3 janda..huhuhu

dya ilham said...

erk..ayam kene makan tu bkn bende bese ke? tetiap ari kn mkn ayam.. nyumm ;p

junilaila azhar said...

wei..ak tgk cte ni..caih..xbes lgsg!! buang duet ja..

Jalak Lenteng said...

woih..ati2 ngan kata2 mu itu joeney..lisa suriahani kekasih idaman kalbuku berlakon kot cita tu..x kan x sdap..

Azray said...

Hohoho...kalau nak dibandingkan cite Jangan Pandang Belakang Congkak dengan cite Terminator ataupon Transformers mampoih arr JUni!! hahaha...
Yang penting ang dah melabur duet utk tengok kan!! hahaha...
David Teoh dah makan pon duet ang!! hahaha...=))
Luqman masih di Jengka yang tidak berwayang itu ka?? hehehe...=)

Jangan terlepas Transformers nanti eyh!! Cambest jek!! =)

Jalak Lenteng said...

haha...tu la azray..wat wayang sendiri e ar..huhuhu..26 ni nek kl...sempat kot tgk..die 24 kan...huhuhu


amytoman-word verification

Azray said...

yup,24hb start tayang!!
bet cite tu mengasyikkan ke x?
....walaupun your Lisa Surihani ko xblakon dalam transformers!! hahaha..=)

Jalak Lenteng said...

mengasyikkan???bikin lutut gigil la brader..huhuhu

~Nani3@InTaN~ said...

oit..saje singgah walopon x bace..ekekeke

QaYYum MieJiFans said...

Syurga CInta pon Layan...hahaaha